Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Teknolojiyle birlikte gelişen yapay zeka ile birlikte “Artırılmış gerçeklik nedir?” sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Artık teknoloji adım adım ilerlemiyor, neredeyse koşuyor. Bu sebeple sizinle önemli bir meseleyi paylaşmaya karar verdik. Öyleyse, artırılmış gerçeklik nedir, nerelerde kullanılır? Hazırsanız okumaya başlayalım ve bizi meraka sürükleyen bu konuya açıklık getirelim.

Öncelikle “Artırılmış gerçeklik nedir?” sorusuna bir tanım yapalım. İngilizcede karşımıza Augmented reality olarak çıkan artırılmış gerçeklik, mevcut halde bulunan gerçekliği zenginleştiren bir deneyim türüdür. Çevremizde algıladığımız fiziksel unsurların bilgisayar ortamında video, ses, grafik gibi verilerle birleştirilmesini sağlar. 

Gerçek zamanlı olarak zenginleştirilmesine olanak tanır. Fiziksel dünyayla olan etkileşimi sağlamaktadır. Gerçeklik ve sanal dünya, bu sayede birbirinden ayrı değildir. Aksine daha fazla iç içe girmiştir. 

AR’ı bir diğer şekilde tanımlamak gerekirse, cisim tanıma özelliği aracılığıyla sanal nesnelerin gerçekliğe bindirilmesi denebilir. Bunun yapılabilmesi için ortamda internet erişimine ve artırılmış gerçekliğe uygun cihazların olmasına ihtiyaç vardır. 

Ek olarak AR teknolojisi üzerinde tanımlı uygulamalar, cihazlarda yüklü olması gerekiyor. Koşullar eksiksiz bir şekilde tamamlandıysa tasarlanmış görsel, cihazdaki uygulamayla tanımlanır. 

AR Çalışma Prensibi

Buraya kadar “Artırılmış gerçeklik nedir?” sorusuna ayrıntılı bir şekilde cevap verdik. Şimdi sırada çalışma prensibi var. Peki, bu teknoloji nasıl çalışıyor? Bu konuyu size bir örnek vererek anlatacağız. 

Uzun zamandan beri çalışmaları yapılan artırılmış gerçeklik, çeşitli uygulamalarla sağlanır. Aynı zamanda reklam üzerinde ortaya çıkmıştır. Öncelikle bir mağazanın ortaya çıkardığı uygulamayla artırılmış gerçeklik tanıtılmaya başlandı. Kolay şekilde istenilenin görülmesi ve net biçimde algılaması, tek bir program üzerinden sağlanıyor. Son yıllarda ise birçok alanda kullanılan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. 

Popüler kültürü şekillendiren SnapChat, artırılmış gerçeklik kaynaklarıyla ortaya çıkan bir uygulamadır. İlerleyen dönemlerde çok daha geniş çaplı çalışmaların yapılacağı düşünülürken var olan uygulamalarda gerçek konum kullanılır. Fotoğraf ve video gibi içeriklerin üzerinde sanal oluşumlar yaratılabilir. Bu sayede olmayan unsurların sanki varmış gibi görünmesi sağlanır. Akıllı cihazlarla bu durum, kolaylıkla test edilir.

Genel olarak artırılmış gerçekliğin özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Gerçekliğin değişmesi artırılmış gerçekliğin algısını belirleyen bir faktördür.
  • Yapılan eklemeler, bazı dönemlerde olumsuz sonuç verebilir.
  • Gerçeklik algısının bozulmasından dolayı birçok insanın ilgisini çeker.
  • İlk olarak, çeşitli sektörlerin ürün kategorilerinde ortaya çıkan artırılmış gerçeklik, ilerleyen zamanda eğlence dünyasına girmiştir.
  • Ürünlerle alakalı tüketicilere bilgi verir. Herhangi bir değişimde mekanın nasıl olduğunu gösterir.

Çalışma prensibiyle alakalı genel bilgi verdiğimize göre şimdi biraz daha sanal gerçekliğe değinelim. Öyleyse, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik nedir? Bu soruya yanıt bulmak istiyorsanız, içeriğimizi okumaya devam edin.

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Farklar

Artırılmış gerçeklik, mevcut dünyadaki ortamı kullanarak sanal bilgilerin üzerine konulmasını sağlayan bir teknolojidir. Sanal gerçeklik ise kullanıcıları içine çeken bilgisayar ortamında yaratılan sanal bir ortamı oluşturmaktır. 

Sanal gerçeklikte, dünya gerçeklikten tamamen uzaktır. Ancak oluşturulan ortam kullanıcılara gerçekçi bir şekilde yaşatılır. Bir görüntüleyici ile sanki oradaymış gibi hissedilmesi sağlanır ve bu tamamen sentetik bir dünyadan ibarettir.

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadan kopmaz. Sizi bu gerçek dünyaya bağlı tutar. Sanal öğeleri, gerçekçi ortamı oluşturmak üzere kullanır. Bu teknolojide derinlik, gerçeklik ve akıcılık oldukça önemli bir role sahiptir. Örneğin, Pokemon GO oyununu hatırlarsınız. Telefonunuzun ekranından alacağınız pokemonları görüyordunuz. Burada GPS ile nesnelerle etkileşime girdiğiniz bir artırılmış gerçeklik örneği ortaya çıkmaktadır. 

Artırılmış gerçekliğin eş zamanlı şekilde gerçekleştiği bilinir. Mesela masanıza bir lamba almak istiyorsunuz ancak boyutundan şekline kadar nasıl duracağını bilmiyorsunuz. Artırılmış gerçeklik olan cihazınızın kamerasını masanın üzerine tuttuğunuzda ve yönlendirmeleri yaptığınızda bunu öğrenebilirsiniz. Çünkü görsel anlık olarak oluşturulup ekranda gösterilir. Bu sayede almak istediğiniz masa lambasının masanızda nasıl duracağını gerçekçi bir biçimde görmenizi mümkün kılar.

Artırılmış Gerçekliğin Kullanım Alanları

Teknolojinin kullanılmaya başladığı andan itibaren birçok farklı alana hitap etmeye başlamıştır. Bunun için size kapsamlı bir liste hazırladık:

  • E-Ticaret: Son dönemlerde e-ticaret siteleri çok sık kullanılıyor. Kullanıcılar, bu sitelerden ürün alırken gerçekliğe önem veriyor. Artırılmış gerçeklik sayesinde ürünleri, gerçekçi haliyle göstermeniz mümkündür. 
  • Haritalama ve Gezinme: Pandemi döneminde birçok müzenin sanal olarak ziyaretçilere açıldığını görmüşsünüzdür. İşte, bu durum artırılmış gerçeklik sayesinde ortaya çıkar.
  • Eğitim: Bu alanda artırılmış gerçekliğin önemi oldukça büyüktür. Özellikle 3D görselleştirme teknikleri müfredata giriyor.
  • Endüstri: AR, üretkenliği arttırmak açısından kritik bir öneme sahiptir. 
  • Eğlence ve Sosyal Medya: Özellikle oyun sektöründe artırılmış gerçeklik, sıkça kullanılan bir teknolojidir.

Yukarıdaki sektörlerde AR oldukça sık kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle kendini farklı sektörlerde de gösterecek gibi duruyor. Biz ise bu sektörler arasında en çok tercih edilene değineceğiz. Öyleyse, Artırılmış gerçekliğin endüstrideki kullanımı konusunu hep birlikte okuyalım.

Artırılmış Gerçekliğin Endüstrideki Kullanımı

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, endüstri alanında sıklıkla kullanılıyor. Hatta bu alanda kullanılması, düşünüldüğünden çok daha önemlidir. Bildiğiniz gibi endüstride en çok dikkat edilmesi gereken süreç, üretimdir. 

Belki bu süreç binlerce farklı adımdan oluşur. Herhangi bir hata yapıldığı düşünüldüğünde felaketle sonuçlanabilir. AR teknolojisi, üretimde olası hataları en aza indirmeyi sağlamaktadır. Bu durum, üretim aşamasında daha verimli bir sürecin gerçekleşmesine olanak tanıyor.

Endüstri alanında genellikle AR uygulamaları aşağıdaki şekildedir:

  • Ar-Ge ve Ür-Ge Çalışmaları: Bu aşamada sıklıkla kullanılan simülasyon, sürecin daha hızlı ve kolay ilerlemesini sağlar. 3D modellerin oluşturulması, yüksek maliyetten kurtarılmasına olanak tanır.
  • Bakım ve Montaj: Artırılmış gerçeklik kullanılarak bakım işlemleri, ekipler tarafından daha optimize biçimde yapılır. Aynı zamanda AR ile uzaktan makineye bağlanarak montaj işlemleri için yardımcı olunabilir.
  • Lojistik: Bu alanda artırılmış gerçekliğin önemi büyüktür. Ekipler, bir malzemenin nerede bulunduğunu görmek için nereye gitmeleri gerektiğini görüntüleyebilir. Ayrıca anlık stok takibi kolay şekilde yapılır.

Yukarıdaki aşamalar için artırılmış gerçekliğin büyük önemi vardır. Endüstriyel alanda kullanılan bu teknoloji sayesinde birçok iş çok daha kolay şekilde gerçekleşir. 

İçeriğimizde “Artırılmış gerçeklik nedir?” konusuyla alakalı size gerekli detayları verdik. Bu teknoloji, daha fazla geliştikçe bize yarar sağlamaya devam edecek gibi görünüyor. Artırılmış gerçeklik sayesinde gerek maddi anlamda gerekse de müşteri güveni kazanma konusunda bir artınız olacak. Eğitimden eğlenceye kadar her alanda gördüğümüz AR, pek çok açıdan da avantaj sağlayacaktır.

Önceki yazımıza https://cademdigital.com.tr/cad-cam-bilgisayar-destekli-tasarim/ linkinden ulaşabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN