PLM DANIŞMANI
Varyant Yönetimi Nedir?
Varyant, aynı kategorideki ürün gruplarının çeşitliliğini oluşturan ve mevcut ürünlere dayalı yeni tasarımlarla oluşması istenen ürün veya ürün ailesidir. Bu ürünlerin sistematik olarak yönetilmesi ise varyant yönetimi olarak bilinir. Varyant yönetimi, sadece Ar-Ge ve tasarım süreçlerini değil, aynı zamanda satın alma, planlama, üretim yönetimi, pazarlama ve finans gibi birçok farklı bölümü kapsar. Bu nedenle, varyant yönetimini etkin bir şekilde uygulamak için ürünün tüm yaşam döngüsüne hakim olmak gereklidir. PLM sistemleri, ürün ailesi mimarisi oluşturma, modüllere ayırma ve varyantlar ile ilişkilerini tanımlamada yardımcı olur.
Konfigürasyon ve Varyant Yönetimi Nasıl Çalışır?
Konfigürasyon ve varyant yönetimi sayesinde her talep için özel tasarım ve ürün ağacı oluşturma gerekliliği ortadan kalkar. Daha esnek bir yapı ile müşteri talepleri hızlı ve doğru bir şekilde karşılanabilir. Varyant yönetimi ile fazla efor harcamadan birçok müşteri talebinin karşılanması mümkündür. Platform ve ürün ailesinden başlayan varyant hiyerarşisini alt parçalara kadar sınıflandırmak, bu parça ve bütünler arasındaki bağlantıları tanımlamak ürün tasarım ve üretimini kolaylaştırır.
Varyantların Konfigürasyon Yapılandırması Nasıl Gerçekleştirilir?
Ürün konfigürasyonu genel yapısı, satış, tasarım ve mühendislik çalışmaları sonucu belirlenen genel kısıtlar ve şartlar üzerine inşa edilir. Bu şartlar, konfigürasyonun teknik olarak oluşturulması için temel girdileri sağlar. Tasarım ve mühendislik birimleri, bu girdilerle ürün konfigürasyonunun teknik fonksiyonlarını ve fiziksel yapısını tanımlar. Ürün konfigürasyonu tanımlandıktan sonra, bu verilere göre ürün varyant yapısı oluşturulur ve ürün ağacı süreci tanımlanır. Müşteri taleplerine göre ürün konfigürasyon fonksiyonelliği kullanılarak seçim yapılır. Eğer talep edilen varyant mevcut değilse, satış, tasarım ve mühendislik birimleri tarafından değerlendirilir ve konfigürasyon değişiklik sistemi ile güncellemeler yapılır.
Varyant ve Konfigürasyon Yönetiminin Faydaları Nelerdir?
- Müşteri Beklentilerine Hızlı Yanıt Verme: Varyant ve konfigürasyon yönetimi, müşteri taleplerine hızlı yanıt verilmesini sağlar.
- Esnek ve Hızlı Ürün Geliştirme Süreçleri: Ürün geliştirme süreçlerini daha esnek ve süratli hale getirir.
- Ürün Çeşitliliği Artışı: Varyant yönetimi, ürün çeşitliliğini artırır.
- Hatalı Kombinasyonların Önlenmesi: Hatalı kombinasyonların oluşmasını engeller.
- Tek Platformda Ürün Ağacı Yönetimi: Tek bir platformda tüm ürün ağacının yönetimi ve takibini yapar.
- Hata Oranını Azaltma: Yönetim sistemleri, hata oranını azaltır.
- Maliyet Tasarrufu Sağlama: Üretim ve tasarım maliyetlerinde ciddi tasarruf sağlar.
- Maliyet Avantajı Yaratma: Aynı parçaları farklı ürünlerde kullanarak maliyet düşürür.
Varyant ve Konfigürasyon Yönetimi İçin Hangi Teknolojik Çözümler Kullanılır?
- PLM Sistemleri ile Yeni Model Versiyonları Türetme: PLM sistemleri, müşteri isteklerine veya piyasa ihtiyaçlarına göre mevcut modellere dayalı yeni model versiyonları türetme kolaylığı sağlar.
- Ürün Çeşitliliğinde Kolay Yönetim: Ürün çeşitliliğinde kolay yönetim sağlar.
- Hatalı Seçimlerin Engellenmesi: Ürün tasarımı ve satışında hatalı seçimler, kurallar ile engellenir.
- Standart Ürün Tanımları: PLM sistemlerinde standart ürün tanımları yapılır, böylece konfigürasyonlar kolayca karşılaştırılabilir ve farklılıklar izlenebilir.
- Ürün Özelliklerinin İlişkilendirilmesi: PLM sistemlerinde ürün gereksinimleri ve varyantlar ilişkilendirilir, bu sayede gereksinimlere filtreleme özelliği ile kolay erişim sağlanır.
- Yeni Ürün İnovasyonları Sağlama: Farklı kombinasyonlarla yeni ürün inovasyonları sağlanır.
- Gerçek Zamanlı Konfigürasyon Yönetimi: Gerçek zamanlı olarak yeni konfigürasyon oluşturulmasına ve mevcut konfigürasyonların düzenlenmesine olanak tanır.
Daha Fazla Bilgi Almak İçin Formu Doldurun