Artırılmış gerçeklik kavramı, son dönemlerde oldukça popüler hâle gelmiştir. Dünyayı görme biçiminizi değiştiren bu teknoloji, birçok alanda karşınıza çıkabilir. Peki, artırılmış gerçeklik uygulama alanları nelerdir? Sizler için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak artırılmış gerçekliğin nerelerde kullanıldığını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki fiziki ortamın dijital teknolojiler kullanılarak gerçek dünyaya ulaşmasını sağlayan alandır. Bir başka ifadeyle sanal ortamda bulunan materyallerin gerçek dünyaya uyarlanmasıdır. Bu sanal öğeler, gerçek dünyayla etkileşime girebilir ya da birleştirilebilir. Artırılmış gerçeklik, gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün daha fazla hayatımıza girmeye başlamıştır.
Augmented reality yani artırılmış gerçeklik; ses, fotoğraf ve video grafik gibi temel öğelerin üç boyutlu biçimde görüntülerini canlandırır. Bu canlandırmalar sonucunda duyusal veriler, gerçek dünyayla bir araya getirilir. Artırılmış gerçeklik ile bir ekranda video ve fotoğraf gibi dijital içerikler görüntülenir. İnsanların hislerine göre hareket edecek biçimde içerikler geliştirilir.
Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi değildir. Çeşitli özelliklerinden dolayı bu iki kavram birbirinden ayrılır. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki farklar ise genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- – Sanal gerçeklik, tamamen gerçek hayattan soyutlanmayı hedefleyen bir teknolojidir. Artırılmış gerçeklik ise gerçek hayatı da göz önüne alarak interaktif bir teknoloji sunar.
- – Sanal gerçeklikte gerçek dünyadan tamamen koparken artırılmış gerçeklikte böyle bir durum söz konusu değildir.
- – Artırılmış gerçekliği bir mobil uygulama gibi kullanmanız mümkündür. Ancak sanal gerçeklikte işittiklerinizi ve gördüklerinizi kontrol edecek ekipmanlara ihtiyaç vardır.
- – Sanal gerçeklik, dünya üzerinde var olmamış bir ortamdır. Artırılmış gerçeklik, gerçek hayatın yerini almaz ve onu tamamlar.
Yukarıdakilere göre artırılmış gerçeklikte gerçek dünyada metin veya görüntüler karşınıza çıkar. Sanal gerçeklik ise sanki fiziksel olarak başka bir dünyadaymış gibi size sunulur.
Artırılmış Gerçeklik Uygulama Alanları
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte AR uygulamaları da birçok farklı alanda kullanılır. Pazarlamadan eğitime ve sağlık sektörüne kadar artırılmış gerçeklik uygulama alanları sıralanabilir. Cadem Digital tarafından satışa sunulan araçlar sayesinde siz de artırılmış gerçeklik çözümleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Örneğin, SuPAR ve Simulia ürünlerimiz ile çok daha etkili bir denetim yapmanız mümkündür. Böylece hızlı ve esnek bir biçimde kontrolleri yapabilir, hata payını en aza indirebilirsiniz.
Eğitim ve Öğretim
Artırılmış gerçeklik uygulama alanları içerisinde eğitim ve öğretim bulunur. Bu alanda birçok farklı kategoride AR teknolojisini görmek mümkündür. Eğitim ve öğretimde aşağıdaki şekilde AR teknolojisi kullanılır:
- – AR, gerçek laboratuvar ortamında çalışma yapmak yerine sanal ortamda çalışma yapılmasını sağlar.
- – Öğrenciler, coğrafya ve tarih gibi dersler için sanal turlar yapabilir.
- – Özellikle matematik ve bilim dersleri için 3D modelleme yöntemi kullanılabilir.
- – Öğretmenler, interaktif dersler tasarlayabilir.
- – Dijital ortamda kitaplara ulaşmak mümkündür.
Bunlara göre artırılmış gerçeklik, eğitim ve öğretimde çok daha etkili bir ders olanağı tanır. Etkileşimi artırarak ders sürecini olumlu yönde etkiler.
Sağlık ve Tıp
Artırılmış gerçeklik uygulama alanlarından biri, sağlık ve tıptır. Sağlık sektöründe aşağıdaki gibi birçok yönden AR teknolojisi kullanılabilir:
- – Ameliyat esnasında cerrahlar, hastanın vücudunu çok daha iyi görür.
- – Fiziksel terapilerde hastaların durumu kolayca takip edilir.
- – Psikologlar, hastanın duygu ve davranışlarını AR teknolojisiyle izleyebilir.
- – Sağlık personellerinin eğitim süreci verimli biçimde yapılabilir.
- – Hastane yönetim süreçleri daha etkili şekilde gerçekleştirilebilir.
Yukarıda yer alan maddeler, sadece birkaç farklı örnektir. AR teknolojisi, sağlık alanında doğru tedavi yöntemleri ve hastayla alakalı ayrıntılı bilgi edinme gibi daha farklı biçimde kullanılabilir.
Perakende ve E-Ticaret
Perakende ve e-ticaret, artırılmış gerçeklik uygulama alanları içinde şirketler açısından önemli bir yere sahiptir. AR teknolojisinin kullanılabileceği bu alan, üretimde dijital dönüşüm için kullanılabilir. Üretim süreci, satış öncesi daha verimli şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda e-ticaret sitenizde daha interaktif satış yapmanıza da olanak tanır.
AR teknolojisini kullanarak interaktif bir pazarlama kampanyası yaratmanız mümkündür. Böylece rakiplerinize göre marka bilinirliğinizi artırmanız da mümkün hâle gelir. Artırılmış gerçekliğin perakende ve e-ticaret alanındaki avantajları için aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz.
- – Mağazadaki görselliğin daha çekici hâle gelmesine olanak tanır.
- – Satış elemanların eğitim süreci çok daha verimli olur.
- – Online satışlar daha interaktif bir hâle gelir.
- – Şirketlerin pazarlama stratejileri için başarılı kampanyalar oluşturmasına imkân sunar.
Yukarıdakilere ek olarak artırılmış gerçekliğin pazarlama çalışmalarında daha birçok farklı avantajı bulunur.
Turizm ve Seyahat
Artırılmış gerçeklik uygulama alanları arasında turizm ve seyahat de bulunur. Müşterilerinizin deneyimini daha iyi hâle getirmek amacıyla AR teknolojisi kullanabilirsiniz. Örneğin, bu teknolojiyle birlikte etkili bir tur planı yapmanız mümkündür. Konuklarınıza otel ile alakalı son derece iyi bir müşteri deneyimi sunabilirsiniz.
Oyun ve Eğlence
Artırılmış gerçeklik uygulama alanları içerisinde bulunan oyun ve eğlence, müşteri deneyimlerinin geliştirilmesini sağlar. Mobil oyunlar gibi birçok farklı eğlence alanında AR teknolojisi kullanılabilir. Bunlardan bazıları ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- – Etkileşimli oyunlar
- – Sanal mağaza
- – Konser ve gösteri
Yukarıdakiler dışında eğlence için daha birçok farklı örnek verilebilir. Müşterilerinizin deneyimlerini daha iyi hâle getirmek için AR teknolojisinden yararlanmanız mümkündür.
Artırılmış Gerçeklikte Gelecek Perspektifleri
İlerleyen teknoloji sayesinde artırılmış gerçeklik uygulama alanları hemen her yerde kullanılır. Bu durum, gelecekte bu teknolojinin nasıl olacağı konusunda da merak uyandırır. Gelecek zamanda AR teknolojisi, daha fazla ilerleyerek birçok alanda kullanılmaya devam edecek gibi duruyor. Tabii bu aşamada AR teknolojisinin de ilerlemesi beklenenler arasında.
Gelişmiş donanımlar, ileri ses uygulamaları ve gerçekçi görseller gibi birçok konunun gelecekte çok daha gelişmiş olacağı söylenebilir. Bu durum, farklı alanlarda AR teknolojisinin kullanımına olanak tanıyabilir. Yani teknoloji gelişmeye devam ettikçe artırılmış gerçeklik kullananlar her zaman daha avantajlı olacak gibi görünüyor.
Bulunduğunuz sektörde daha başarılı sonuçlar elde etmek için firmamız Cadem Digital ile artırılmış gerçeklik çözümlerine ulaşmanız mümkündür. Dilerseniz bizimle iletişime geçerek konuyla alakalı daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://cademdigital.com.tr/surec-optimizasyonu-nedir-ve-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.