Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar

Son dönemlerde karşımıza çıkan sanal ve artırılmış gerçeklik arasındaki farklar, bazen karmaşıklığa neden oluyor. Temel olarak her ikisi de bir “gerçeklik” kavramını ortaya çıkarıyor. Teknoloji haberlerinde bu iki kavramdan sıklıkla bahsediliyor. Peki, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki fark nedir? İçeriğimizde bu konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Yazımızda artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki fark konusuna değinmeden önce her ikisini de ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız. Daha sonrasında ise kullanım alanlarını görebilirsiniz. Öyleyse sıkça merak edilen AR nedir? Hazırsanız hepsini tek tek açıklamaya başlayalım.

Artırılmış Gerçeklik Nedir ve Nasıl Çalışır?

“Artırılmış gerçeklik nedir?” sorusunun cevabı, gerçek dünyada karşımıza çıkan fiziksel ortamın çeşitli sistemlerinin dinamik şekilde kullanılmasını sağlayan bir teknolojidir. Çeşitli nesnelerin veya mekânın grafik, GPS ve ses gibi farklı formatlarda gerçek zamanlarla kullanılmasını sağlar. Görüntülerin sanal gerçeklik üzerine bindirilmesi ve bilgisayarlarda değiştirilmesi olarak da tanımlanabilir. 

İngilizcede Augmented Reality olarak karşımıza çıkan AR, görüntülerin değiştirilerek insan duygusunun harekete geçirildiği bir teknolojidir. Burada amaç, tamamen sanal bir dünya yaratmak değildir. Gerçek olanlar ile sanal gerçekliğin birleştirilmesi sonucunda yeni bir gerçeklik algısı ortaya çıkar. Özellikle pazarlama alanında artırılmış gerçekliğe dair birçok örnek görüyoruz. Sürekli gelişmeye devam eden bu teknoloji, firmaların ürünlerini pazarlamak için sıkça kullanılıyor. 

Artırılmış gerçekliğin kullanılması için çeşitli birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Öncelikle artırılmış gerçekliği tanımlayabilecek telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar bulunmalıdır. Bu cihazlarda AR’ı yapabileceğiniz bir uygulamanın yüklü olmasına önem göstermelisiniz. Gerçek dünyada bulunan nesnenin fotoğrafını veya videosunu çekerek daha sonrasında bu uygulama üzerinden içeriği zenginleştirmeniz mümkündür. Böylece ortaya gerçek ve sanal bileşenlerin oluşturduğu yeni bir görüntü çıkmaktadır.

Artırılmış gerçekliğin uzun zamandan beri hayatımızda olduğunu söyleyebiliriz. Gerçek dünyayı sanal dünyayla tamamen simüle eden bu teknoloji, bugün pek çok farklı alanda kullanılıyor. Böylece daha farklı ve zenginleştirilmiş görüntüler ortaya çıkıyor. Gelecekte bu teknolojinin daha fazla kullanılacağı da artık bir gerçek diyebiliriz. Peki, sanal gerçeklik nedir? Gelin, sorunun cevabına hep birlikte bakalım.

Sanal Gerçeklik Nedir ve Nasıl Çalışır?

Temel olarak sanal gerçeklik kavramı, simüle edilen bir ortam için bilgisayarların kullanılmasını ifade eder. Virtual Reality olarak karşımıza çıkan bu teknolojinin kısaltması VR şeklinde karşımıza çıkar. VR teknolojisinde kullanıcılar, kendilerini farklı bir gerçekliğin içerisinde bulur. 5 duyu organının işlevlerinin sanal dünyada gerçekleştirilmesini sağlar.

Çalışması için genellikle baş kısmına takılan ekranlar kullanılır. Bunlar, sanal gerçeklik gözlüğü olarak bilinir. Giyilebilir bu cihazlarla kullanıcının karşısına yeni bir dünya çıkar.  Görüntüler, var olan grafiklerden çok daha fazlasını içerir. Kişi, bu ekipmanları taktığında görme, duyma, dokunma gibi pek çok farklı duyuyu algılar. Doğru çevresel sesler ve görüntülerle çok iyi bir VR deneyimi ortaya çıkar.

VR teknolojisinin çalışması için aşağıdakilere ihtiyaç vardır:

  • – Bilgisayar, telefon ve konsol gibi teknolojik cihazlar,
  • – Kontrolü sağlayabilen ekipmanlar,
  • – Duyulara hitap eden cihazlar,
  • – Ekranı muhafaza eden kulaklıklar.

Yukarıdaki cihazlar tam olduğunda ekranlarda gönderilen yayınlar, göz hareketleriyle uyumlu hâle gelir. Böylece derinlik algısı insan beynine verilebilir. Ancak insan beyninin ne kadar detaylı derinlik algısına sahip olduğu düşünüldüğünde kusursuz görüntülerin verilmesi gerekir. Bu da VR gözlükler ile sağlanabilir.

AR Kullanım Alanları

Daha önce bahsettiğimiz gibi artırılmış gerçekliğin pazarlama alanında çok fazla kullanıldığını görüyoruz. Fakat kullanım alanları bununla sınırlı değildir. Birçok alanda artırılmış gerçeklik örnekleri vardır. Bu teknolojiyle hazırlanan görseller, videolar ve daha fazlası oldukça dikkat çekicidir. Genel olarak kullanım alanları aşağıda bulunan listedeki gibidir:

  • – Pazarlama: Firmalar, sattıkları ürünleri e-ticaret sitelerinde pazarlamak amacıyla bu teknolojiyi kullanır. 
  • – Sinema: İlgi çekici olmasından dolayı AR’ın sinema sektöründe kullanıldığı görülüyor.
  • – Oyunlar: İlerleyen dönemde daha fazla artırılmış gerçeklik oyunlarda kullanılacak gibi duruyor. Ancak bir dönem popüler olan Pokemon GO, bu teknolojinin ürünüydü.
  • – Müzeler: Bilgisayar ve telefon yoluyla müze gezmeniz için teknoloji artık daha sık kullanılıyor.

Yukarıdakiler dışında emlak ve sağlık gibi alanlarda da artık bu teknolojiyi görüyoruz. Sosyal medya platformlarında daha eğlenceli vakit geçirirken bu teknolojinin, pazarlama ve sağlık alanında da büyük bir kolaylık sağladığını söylememiz mümkündür.

Sanal Gerçeklik Kullanım Alanları

Yaratılan bu teknoloji, uzun zamandan beri hayatımızda büyük bir heyecana sebep oldu. İnsan ve bilgisayar etkileşimini artıran sanal gerçekliğin de birçok farklı alanda kullanıldığını söylemeliyiz. Bunlardan bazılarını aşağıdaki listede görebilirsiniz:

  • – Sağlık: VR teknolojisi sayesinde ameliyat öncesi bir simülasyonla çeşitli denemeler yapılabiliyor.
  • – Oyun: Eğlence sektörünün vazgeçilmezi oyunlar için VR, oyunseverlerin kendilerini yeni bir dünyada bulmasını sağlıyor.
  • – Eğitim: Sanal gerçekliğin eğitimde kullanılmasıyla öğrencilerin uzaktan eğitimde daha fazla verim alması mümkün olacak gibi duruyor.
  • – Spor: Sporcuların hareketlerini ölçen bu teknoloji, antrenmanlardaki eksikliklerin görülmesini sağlıyor.
  • – İnşaat: Evin inşasından önce VR ile evin gezilebilmesi mümkündür.

Yukarıdakiler dışında VR teknoloji, enerji, bakım ve onarım gibi pek çok alanda kullanılabilir. Özellikle eğlence sektöründe çok sık karşımıza çıktığını söylememiz gerekiyor. VR, zaman içinde diğer alanlarda da daha fazla kullanılarak büyük bir fayda sağlayacak teknolojilerden biridir.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar 

İki teknolojiyle alakalı genel bilgileri verdiğimize göre artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki fark konusuna geçebiliriz. Geldiğimiz yere kadar zaten belirli farkları görebilirsiniz. Ancak aşağıdaki listemizde aralarındaki tüm farkları anlatacağız:

  • – VR, tamamen gerçek dünyadan bağımsız bir ortam sunuyor. Artırılmış gerçeklikte ise böyle bir durum yoktur. Gerçek hayattaki nesnelerin üzerine inşa edilir.
  • – Gerçek dünyaya AR’da hâlâ dokunuyorken sanal gerçeklikte tamamen sanal bir dünyanın içine giriyorsunuz.
  • – Artırılmış gerçekliği telefona indirdiğiniz bir uygulamayla kullanmanız mümkündür. Ancak sanal gerçeklikte çeşitli ekipmanlara ihtiyacınız vardır.
  • – Sanal gerçeklikte ekipmanlarla yeni bir dünyanın içine girerek hareket edebilirsiniz. Artırılmış gerçeklikte böyle bir durum söz konusu değildir; sadece telefon ekranınız bile yeterlidir.

Kısaca, sanal gerçeklikte belirli teknolojilerle yeni bir sanal dünya yaratılır. AR ise var olan gerçek dünya ile sanal bileşenlerin oluşturulması anlamına gelir.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Benzerlikler

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik arasındaki farkların olduğu gibi çeşitli benzerliklerin de bulunduğunu söylemek gerekir. Her iki teknoloji, ortaya çıktığından bu yana çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Öyle ki sektörde bulunan kişiler için büyük avantajları olduğunu da söylemek mümkün. Örneğin, pazarlama alanında kullanılan AR, şirket sahiplerinin satışlarını artırır. Sağlık sektöründe kullanılan VR, ameliyat öncesi durumların nasıl olacağının ön görülmesini sağlar.

Önceki yazımıza https://cademdigital.com.tr/uretimde-dijital-donusum/ linkinden ulaşabilirsiniz.