Dijital Üretim Nedir?

Dijital üretim kavramının bilgisayar sistemlerinin imalat hizmetinde kullanılması anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Dijital üretim teknolojileri, tasarımdan üretime kadar her noktada kullanılan sistemlerdir. Her süreç birbirine bağlı ve entegre olarak ilerler.

“Dijital üretim nedir?” sorusunun yanıtını verdikten sonra teknolojinin modelleme ve simüle edilerek maliyet açısından tasarruf sağladığını söylememiz gerekir. Ürünleri, daha hızlı bir biçimde pazara sunar. Yapay zeka ile fiziksel üretim uygulamalarıyla birleştirilerek üretim sürecini iyileştirir. Üretim için bir diğer avantajı, üretimle ilgili karar verme sürecini çok daha hızlı hâle getirmesidir. İhtiyaca uygun olarak ürünlerin imalatını ve bakım gereksinimlerini tahmin edilmesinde yardımcı olur.

Dijital Üretim Avantajları ve Dezavantajları

Genel olarak dijital üretim, süreci kolaylaştırdığından dolayı oldukça avantajlıdır. Departmanlar arasındaki karışık iş süreçlerinin daha başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Başlıca avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • – Otomatik veri alışverişi sayesinde hata çıkma olasılığını en aza indirir.
  • – Farklı departmanlar arasında üretim sürecini birleştirir. 
  • – Geliştirilmesi gereken alanları keşfedilmesine yardımcı olur.
  • – Hata olasılığını en aza indirdiğinden dolayı maddi anlamda tasarruf sağlar.
  • – Tasarım süreci gerçek zamanlı uygulanabilir.

Yukarıdaki faydalarından dolayı günümüzde bu teknolojinin üretim yapan şirketlerde kullanıldığını söylemek mümkündür. Üretimde size bu denli yardımcı olan dijital üretim, iş gücünü de hafifletir. Sadece yazılımsal sorunlar yaşama ihtimaliniz olduğunu bilmelisiniz. Böyle bir durumda çalıştığınız firmadan yardım alabilirsiniz. 

Dijital Üretim Kavramının Tarihi

Dijital üretim, günümüzde üretim yapan şirketlerin tercih ettiği bir teknolojidir. Ancak tarihi düşündüğümüz kadar da yeni değil. Yapay zeka destekli üretim, yaklaşık olarak 30 seneden beri hayatımızda olan bir kavramdır. 

Öncelikle bu teknoloji, 1990 senesinde başladı. Bu yıl, daha çok üretim sürecini daha hızlı hâle getirmek için çalışmalar yapıldı. Dijital sürecin iyileştirilmesi için bilgiler uygulandı. 2000 senelerinde ise tedarik zincirinin daha iyi hale gelmesi amacıyla dijital bilgiler kullanıldı. Sene 2010’ları gösterdiğinde üretim süreci ve tedarik zincirinin yanına hizmet ve ürünlerin iyileştirilmesi amacıyla dijitalleşme yer aldı.

Dijital üretim tarihiyle alakalı arabada kullanılan parçaların üretilmesi verilebilir. Firmalar, ilk olarak içten yanmalı motora sahip olan araçlar için öncelikle müşterilerinin taleplerini karşılamayı hedefledi. Ford, bu noktada çarpıcı bir adım attı. Fabrika, arabaları için bir montaj hattı tasarlayarak seri üretim metotlarını geliştirdi. Bu sayede hem üretimini hem de ekonomik koşullarını şekillendirdi. 

Ford’un yaptığı bu hamle imalat süreçleri için yeni bir çağ açtı. Üretim maliyetinin düşmesiyle birlikte araçlar herkes için satın alınabilir duruma geldi. Açıkçası, 30 yılı aşkın süredir hayatımızda olan dijital üretim teknolojisi, firmalara yeni bir yol açtı. Tıpkı, 18. yüzyılda ortaya çıkan sanayi devrimi gibi.

Dijital Üretim Uygulamaları Nelerdir?

Yazımızda “Dijital üretim nedir?” sorunu genel itibarıyla yanıtlandırmaya çalıştık. Şimdi sırada bu teknolojilerin uygulama alanlarını anlatacağız. Dijital üretim için karşımıza üç farklı uygulama çıkıyor. Bunları aşağıdaki listede görmeniz mümkün:

  • – Ürün Yaşam Döngüsü
  • – Akıllı Fabrika
  • – Değer Zincir Yönetimi

Yukarıdaki uygulamalar, firmalar için ayrı önem arz ediyor. Ürünün tasarlanmasından üretime kadar geçen süreçte bu uygulamalar karşımıza çıkıyor. Dilerseniz, aşağıdaki başlıklarda dijital üretim uygulamalarına daha ayrıntılı şekilde değinelim.

Ürün Yaşam Döngüsü

Üretim süreci ilk olarak ürünün tasarlanmasıyla başlar. Daha sonrasında kaynak bulma, üretim ve hizmet geliştirme olarak sürer. Dijital veriler, revizyonun, tasarım özelliklerini ve ürün yaşam döngüsü süresince nasıl ilerlediğini içerir. Ürün yaşam döngüsünün süreçleri ürüne göre değişiklik gösterir. Üretim aşamasına kadar süreç uzar veya kısalır. Genel olarak ürün yaşam döngüsünün sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi:

  • – Ürünün değer temelli olarak üretilmesini sağlar.
  • – Finansal anlamda kâr edilmesine olanak tanır.
  • – Yaşam döngüsü daha kaliteli biçimde ilerler.
  • – Ürünün müşteriye ulaşma sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini sağlar.

Yukarıdaki faydalardan dolayı ürün yaşam döngüsü, dijital üretim sürecinde önemli bir uygulama olarak görülür. “Dijital üretim nedir?” başlıklı yazımızın bir sonraki bölümünde akıllı fabrikalardan bahis açacağız.

Akıllı Fabrika

Genel olarak akıllı fabrika, otomasyonla ilgili bir uygulamadır. İş sürecinde ekibe, gerçek zamanlı veriler sunulmasını sağlamaktadır. Bunun için makineler, sensörler ve araçlar kullanılır. Veri alışverişi esnasında operasyon teknolojisi ve bilgi teknolojisi arasında bir köprü görevi görür. Bu teknolojilerin her ikisi de derinlemesine analiz yapar. Uygulama sayesinde süreç kontrolleri, performans ve iyileştirme alanlarıyla ilgili iç görü elde edilmesine olanak tanır.

Değer Zinciri Yönetimi

Dijital üretim konusunda değer zinciri çok önemlidir. Kaynakları en aza indirerek tasarımdan üretime kadar geçen sürecin kolay şekilde ilerlemesini sağlar. Değer zinciri yönetimi, firmanın başarısı açısından önemlidir. İyi bir çalışmanın ortaya çıkması için doğru bir iş birliğine ihtiyaç vardır. Müşteri memnuniyetini sağlaması açısından önemlidir. Çünkü optimum süreç entegrasyonu, birçok konuda olumlu sonuçlanmasına neden olur. Azalan envanterler, iyi ürünlerle durum sonuçlanır. Bu, müşteri memnuniyetini daha iyi bir şekilde sağlamak olarak karşımıza çıkar.

Gelecekte Dijital Üretim

Üretim süreci için dijital verilerin kullanılması daha yaygın bir şekilde devam ediyor. Geleceğimiz için bu teknolojinin kritik bir öneme sahip olduğu ortada. Hâlâ gelişmeye devam eden bu sistem, ilerleyen süreçte çok daha fazla sektörde görülecek gibi duruyor. Şu anda üretim sürecinde sağladığı faydalar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • – Toplanan veriler sayesinde insandan bağımsız bir şekilde iç görü sunar.
  • – Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler sunduğundan dolayı ekonomik anlamda şirketlere tasarruf sağlar.
  • – Problemli olan ürünlerin hızlı bir biçimde iyileştirilmesine olanak tanır.
  • – Yeniliğe teşvik eden bir teknolojidir. 
  • – Müşteriye yönelik yapılan üretim sayesinde firmaların kitlesine olumlu yönde etki eder.
  • – Sürdürülebilirlik sağladığı için işletmelerin strateji geliştirmesine olanak tanır. 

Yukarıdakiler dışında ölçeklendirme ile firmaların hedeflerine ulaşmasını sağlar. İşin büyümeye ne kadar müsait olduğuna göre ilerleyen süreçte durum değişebilir. Genel olarak ölçeklendirmenin üretim maliyetlerini arttırmadan gelirin artması olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut ekibinizle dijital üretim teknolojisi sayesinde müşterilerin ihtiyacını karşılamanız ölçeklendirmeye örnek verilebilir. Dolayısıyla daha iyi bir şekilde işin büyümesine olanak tanıyan bir teknolojidir.

Türkiye Dijital Üretimde Nerede Yer Almakta?

Türkiye’de dijital üretim birçok farklı sektör tarafından tercih ediliyor. Cadem olarak dijital üretim sürecinde firmalar için en iyi çözümleri sunuyoruz. Özellikle ülkemizde otomotiv, havacılık ve sağlık alanında dijital üretim teknolojisinin çok fazla tercih edildiği biliniyor. Bu sektörlerde dijital üretim çok fazla avantaja sahiptir.

Kısaca dijital üretim, belirli alanların üretim sürecinde daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Aynı zamanda bu teknoloji sayesinde araçlarda kullanılacak malzemelerin hata payı en aza iner. Üretimde şimdi olduğu gibi gelecek için de önem arz ediyor. 

Önceki yazımıza https://cademdigital.com.tr/artirilmis-gerceklik-ve-sanal-gerceklik-arasindaki-farklar/ linkinden ulaşabilirsiniz.