Veri yönetimi, yazılım aracılığıyla güvenli bir şekilde verilerin depolanması ve kullanılmasını sağlar. Amacı, kurumların ve kişilerin verileri kullanmasını ve optimize etmesine yardımcı olmaktır. Bu sayede kurumlar, kendilerine faydası olan kararlar alabilir ve verdikleri kararları daha sağlıklı bir biçimde uygulayabilir. Bir kurumda dijital verileri yönetmek, çeşitli görevleri beraberinde getirir. Aşağıdakiler de dâhil olmak üzere geniş bir kapsama sahiptir:
- – Veri katmanlarında çeşitli veriler oluşturulur.
- – Verilere erişimi sağlar.
- – Verilerin güncellenmesine olanak tanır.
- – Veriler, birden fazla bulut içinde depolanır.
- – Verilerin durumunu kurtarır.
- – Uygulama yazılımlarında analizleri yapmak için algoritmalar kullanılır.
- – Gizliliği ve güvenliği sağlar.
- – Veriler, arşivlenir ve gerekli durumlarda imha edilebilir.
Resmî bir veri yönetimi stratejisi; teknolojileri, yöneticilerin faaliyetlerini ve diğer pek çok farklı unsuru kapsar.
Bileşenleri Nelerdir?
Verilerin korunmasını, saklanmasını, kaldırılmasını ve depolanmasını sağlayan veri yönetimi, belirli bileşenler içermektedir. Üç bileşenden oluşan yönetim modülü; veri bütünlüğü, eş zamanlılık ve tek tip veri yönetim prosedürünün uygulanmasına olanak tanır. Bahsi geçen bu üç bileşen aşağıdaki gibidir:
- – Fiziksel veri tabanı, dosyaların depolanması anlamına gelir.
- – Veri tabanı motoru, veri erişimi, değişimi ve kilitlenmesini sağlar.
- – Veri tabanındaki mantıksal yapıların özelliği veri tabanının şemasıdır.
Veri yönetim stratejisi sayesinde verilerin performansı izlenebilir ve denetlenebilir. Birçok farklı avantajı olan bu sistem, işletmenizin ilerlemesi açısından önem arz eder.
Odak Alanları
Stratejik iş kararları vermek için verilerinizi yönetmeniz gerekir. Kampanyalarınızı daha iyi bir hâle getirmek ve operasyonlarınızı kontrol etmek için yazılımlarla verilerinizin durumunu kontrol edebilirsiniz. Eğer ki uygun bir sisteminiz yoksa işletmeniz, tutarsız ya da düşük veri gibi birçok farklı sorun ile karşı karşıya kalabilir.
Veri yönetimi, verilerin kontrolünü sağlamak açısından çeşitli alanlara odaklanır. İş hayatınızda hedeflerinize ulaşmak için bu alanları bilmeniz son derece önemlidir. Aşağıda yer alan başlıklarda veri yönetiminin hangi alanlara odaklandığını görmeniz mümkündür.
Büyük Veri Yönetimi
İlk olarak büyük veri kavramının tanımını yapmak gerekir. Büyük veri, bir kuruluşun yüksek hızla topladığı hacmi büyük olan verileri içerir. Sosyal medyadaki haber akışları, bu veriler için bir örnek olabilir. Operasyonların ölçeği ve karmaşıklığı, bu verilerin yönetilmesini daha zor bir hâle getirebilir. Aşağıda bulunan listede büyük verilerle alakalı daha fazla örnek görmeniz mümkündür.
- – Tablonun iyi şekilde temsil edildiği yapılandırılan veriler
- – Video, belge ve resim gibi yapılandırılmayan veriler
- – İki türün birleşmesiyle ortaya çıkan yarı yapılandırılan veriler
Veri yönetimi araçları, bu büyük verileri analiz etmek durumundadır. Aynı zamanda verilerin hazırlanmasını da sağlar. Bu araçlar, genel olarak aşağıdaki işlevleri yerine getirir:
- – Veri entegrasyonu
- – Veri depolama
- – Veri analizi ve raporlama
Yukarıda yer alan maddeler sayesinde şirketler, çok daha doğru bir strateji oluşturabilir. Tüm bunlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de kendi kendini yöneten sisteme bir göz atalım.
Kendi Kendini Yöneten Sistem
Bir bulutta kendi kendini yöneten sistem, pek çok işlevin otomatikleştirilmesini ifade eder. Veri tabanını yedekleme, güvenlik ve performans alanı gibi yönetim görevlerinde yapay zekâdan faydalanmak mümkündür. Kendi kendini yöneten sistemin aşağıdaki gibi pek çok faydası bulunur:
- – Daha az karmaşıktır.
- – İnsan hatası daha düşüktür.
- – Yüksek bir güvenlik sağlar.
- – Operasyon verimliliği gelişmiştir.
- – Daha az maliyete sahiptir.
Gün geçtikçe popüler hâle gelen bulut veri platformlarının maddi anlamda avantajı çoktur. Bu sayede hızlı ve düşük maliyetli biçimde aşağı ve yukarı yönlü şekilde ölçeklendirilmesi mümkündür. Kurumunuzun daha fazla maddi tasarruf sağlaması açısından kendi kendini yöneten sistemleri kullanmayı düşünebilirsiniz.
Veri Kalitesi Yönetimi
Veri kullanıcıları, sistemin güvenli bir şekilde verileri depolamasına önem verir. Bir veri kalitesinin standartları ise aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- – Önemli bilgilerin eksik olup olmadığı incelenir.
- – Verilerin temel kontrol kurallarını karşılaması gerekir.
- – Sistem üzerinde verilerin görülme sıklığı kontrol edilir.
- – Doğru veriler depolanmalı ve gönderilmelidir.
- – Sistem genelinde kalitenin tutarlı olması gerekir.
Yukarıda yer alan maddeler ile doğru bir bilgi yönetimi gerçekleştirilebilir. İyi bir sistem ile işlemlerinizi çok daha başarılı bir şekilde sürdürebilmeniz mümkün hâle gelir.
Veri Mimarisi
Veri mimarisi, bir şirketin veri varlıklarını ifade eder. Genel olarak akışın daha iyi bir biçimde oluşturulup yönetilmesine olanak sağlar. Bir plan yaratılarak çok daha etkili stratejiler belirlenebilir. Bu noktada veri tabanları ve ambarları gibi teknik ayrıntılar da mevcuttur.
Veri Entegrasyonu
Genel olarak veri entegrasyonu, farklı kaynaklardan elde edilen verilerin birleştirilmesini sağlar. Böylece kullanıcılara birleştirilmiş ve dönüştürülmüş bir görüntü sunar. Karar verme mekanizmalarında veri entegrasyonunun tamamlanması, daha fazla güven verir. Ayrıca anlama ve kavrama yetisini de güçlü kılar.
Veri entegrasyonunun amacı, verileri sorunsuz ve eşsiz bir şekilde sunmaktır. Kuruluşunuzun gereksinimlerini anlamak, projelerde başarı elde etmeniz açısından avantaj sağlar. Sosyal medya ve internet ortamı ile entegre edilen veriler, ticari işlem verileriyle birleştirilir.
Veri Yönetiminin Zorlukları
Veri yönetimi ile alakalı karşımıza çıkan zorlukların çoğu, işlerin hızlı ilerlemesi ve veri artışından kaynaklıdır. Bu durumdan dolayı şirketler, daha etkili yönetim araçlarını kullanmak zorundadır. Genel olarak veri yönetiminde karşılaşılan zorluklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- – Veri iç görülerinin eksik olması
- – Performansın korunma konusunda zorluk yaşanması
- – Değişen sisteme ayak uydurma
- – Verilerin kolayca değiştirilme ve dönüştürülme ihtiyacı
- – Sürekli verilerin depolanma ihtiyacı
- – BT çevikliğinin ve maliyetin sürekli optimize edilme talebi
Zorlukların aşılması için yönetimin düzen içerisinde ilerlemesi son derece önem arz eder. Aynı zamanda kullanılacak olan yazılım konusunda da şirketlerin dikkatli olmasında fayda vardır.
Kurumsal Veri Stratejisi
Başarılı bir strateji, şirketin hem veri hem de analiz ile alakalı planlarını içerir. Kurumsal veri stratejisi, operasyonlarda çalışanlarını eğitmeyi ve en iyi analiz araçlarını kullanmayı amaçlar. Böylece verilerde meydana gelecek olan sapmaları en aza indirir.
Kurumsal veri stratejisi için bir örnek verelim. Şirketinizin çalışan başvurularını sıralamak amacıyla yapay zekâ kullandığını düşünün. Bu noktada eski ve yeni çalışanların verilerini farklı kümelerde depolamanız gerekir. Bu sayede oluşabilecek karmaşıklığın önüne geçebilirsiniz. Doğru bir stratejiyle hata yapma oranını en aza indirerek daha başarılı bir yönetim gerçekleştirmeniz mümkün olur.
Veri Yönetimi ve Verimlilik
Veriler, üretkenliği artırmak ve ticaretten verim elde etmek için son derece önemlidir. Sektörünüzde bulunan rekabet ortamında yer alabilmek için kullandığınız sisteme dikkat etmeniz gerekir. Veri yönetimi stratejilerinin avantajları için aşağıda yer alan listeye göz atabilirsiniz.
- – Veriler sayesinde iş akışınızı çok daha kolay bir hâle getirebilirsiniz.
- – Herhangi bir sorunu hızlıca belirleyebilirsiniz. Böylece hatayı telafi etmek için yeni bir strateji geliştirmeniz mümkün olur.
- – Kaydedilen ilerlemeyi veriler ile görebilirsiniz.
İş verimliliğini artırmak isterseniz veri yönetimi konusuna önem vermeniz gerekir. Siz de doğru yazılımları kullanarak stratejilerinizi çok daha başarılı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu noktada büyüme hedeflerinizde verilerinizi son derece iyi bir şekilde yönetebilmek için CADEM DIGITAL’in tecrübeli ekibine güvenebilir ve PLM danışmanlığı gibi sunduğu hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://cademdigital.com.tr/tedarik-zinciri-planlamasi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.