CATIA Modülleri Nelerdir?

Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), bir ürün veya nesne tasarlamak için bilgisayar yazılımının kullanılmasıdır. Bilgisayar Destekli Üretim (CAM), bir üretim tesisinin operasyonlarını planlamak, yönetmek ve kontrol etmek için bilgisayar yazılımı ve donanımının kullanılmasıdır. CATIA modülleri ise bu iki kavramın bilgisayar destekli mühendislik kapsamında bir araya gelmesi olarak tanımlanabilir.

Bilgisayar destekli mühendislik, mühendislik problemlerini çözmek ve CAD kullanılarak oluşturulan ürünleri analiz etmek için önem arz eder. CATIA, Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Etkileşimli Uygulama ifadesinin kısaltmasıdır. Havacılık ve uzaydan otomobile ve hatta tüketici ürünlerine kadar birçok sektördeki kuruluşlar tarafından kullanılan 3B yazılımlarından biridir.

CATIA analiz modülü, CAD, CAM ve CAE’yi kapsayan çok platformlu bir 3B yazılım paketi olarak ifade edilebilir. CATIA, 3B parametrik özellikleri 2B araçlarla birleştiren ve aynı zamanda tasarımdan üretime her süreci ele alan sağlam bir modelleme aracıdır. CATIA modülleri, 3B modellerin yanı sıra ortografik, kesit, yardımcı, izometrik veya ayrıntılı 2B çizim görünümleri de destekler.

1977’den beri mühendislik alanlarında kullanılan CATIA modülleri, günümüzde bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle çok daha pratik bir kullanıma sahiptir. Unix ve Windows bilgisayarlarda kullanılabilen yazılımın son olarak v5 sürümü çıkmıştır.

CATIA Part Design (Parça Tasarımı)

Katı modelleme için ihtiyaç duyulan en temel tasarım aracıdır. Popüler CATIA modülleri arasında yer alan Part Design, sezgisel ve esnek bir kullanıcı arabirimine sahiptir. Montajdan yinelemeli ayrıntılı tasarıma kadar hassas 3B mekanik parçalar tasarlamayı mümkün kılar. Aracı kullanarak basit ve ileri düzey parçaların tasarımını kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Boolean yaklaşımının esnekliğini kullanıcılara sunan CATIA Part Design modülünün; ön tasarım ve yerel 3B gibi güçlü özellikleri bulunur. Ayrıca çoklu tasarım yöntemlerine entegre çalışan modül, tasarım alışkanlıklarınıza kolayca uyum sağlar. Aracı Assembly Design ve Generative Drafting gibi diğer modüllerle birlikte kullanmanız mümkündür.

CATIA Generative Drafting (Üretken Teknik Resim)

Wireframe ve yüzey özelliklerini kullanarak hem basit hem de karmaşık şekilleri hızlı bir şekilde modellemenizi sağlar. Şekil tasarımları oluşturmak ve düzenlemek için geniş bir araç seti vardır. Zorunlu olmamakla birlikte, Parça tasarımı bilgisi bu modülün daha iyi kullanılması için çok kullanışlı olacaktır.

Genellikle 2 boyutlu teknik resimlerin çiziminde kullanılan aracın en önemli özelliği makrolar sayesinde işinizi kolaylaştırmasıdır. Özelleştirerek kullanabileceğiniz araç sayesinde farklı düzeylerde çizimleri kolayca tamamlayabilirsiniz.

CATIA Interactive Drafting (İnteraktif Çizim)

CATIA v5 ile yazılım, yeni nesil bir çizim aracını kullanıcılarla buluşturmaktadır. Interactive Drafting uygulaması, 2B çizimler için sezgisel bir kullanıcı deneyimi vadeder. Ayrıca araçta teknik resimler için kullanılabilen ek işlemler için çeşitli entegre araç setleri vardır. Yüksek işlevselliği sayesinde 2B tasarımlardan 3 boyutlu yöntemlere pratik bir geçiş yapılabilir.

CATIA v4 sürümü ile de kullanılabilen bu özelliği v5’te kullanmaya devam etmek istiyorsanız endişe etmenize gerek yoktur. Eğer yarım kalan bir projeniz varsa hiç endişe etmeden v5 sürümüne geçebilirsiniz. Ayrıca araç içerisinde bulunan rehberi kullanarak çeşitli çizim işlemlerini nasıl yapacağınızı da öğrenmeniz mümkündür.

CATIA Sketcher (Desinatör)

CATIA modülleri arasında önemli bir yere sahip olan desinatör, temel bir tasarım aracı olarak tanımlanabilir. 3B tasarımlar oluşturmanıza imkan veren CATIA Sketcher’da ayrıca tasarımların 2B profillerine ait eskizler de çizebilirsiniz.

CATIA Assembly Design (Montaj Tasarımı)

Ürün yapısının temelleri, kısıtlamalar ve hareketli düzenekler ve parçalar hızla öğrenilebilir. Bu modül, bir makine veya bir bileşen oluşturmak için tüm parçaların birbirine bağlanmasına izin veren bir workbench’e sahiptir.

CATIA Kinematic Simulation (Kinematik Simülasyon)

Kinematik, bir mekanizma olarak adlandırılan bir dizi eklemle birbirine bağlanan parçaların bir araya getirilmesini içerir. Bu eklemler, bir montajın hareketi nasıl gerçekleştirebileceğini tanımlar. CATIA analiz modülü seçenekleri arasında yer alan Kinematic Simulation dijital modellerin tasarım inceleme ortamını ele alır. Böylece bir makinenin gerçek dünyada nasıl hareket edeceğini gösterir.

CATIA SheetMetal Design

Son derece kullanışlı CATIA modülleri arasında sayabileceğimiz SheetMetal Design, esnek bir arayüze sahiptir. Detaylı araç seti sayesinde kağıt metal parçalarını dahi kolayca tasarlamanız mümkündür. SheetMetal Design modülünde yer alan işlevlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bükümlü metal tasarımlarını uygun bir şekilde gerçekleştirebilme,
  • Daha önce tanımladığınız standart tabloları kullanabilme,
  • Katlanmış ve katlanmamış parçaların sunumlarında doğru mühendislik yapabilme,
  • Özel ayarlar yapabileceğiniz katlanmamış görüntü ve çizim kurulumları.

Bunlar, CATIA’nın sunduğu birçok çalışma tezgahından sadece dördüdür. Diğer modüllerden birkaçı, İşleme, Ekipman ve Sistem, Altyapı, Ergonomi Tasarım ve Analizini içerir. Ve elbette, her biri kendi alanında önemli olan birçok başka CATIA modülü vardır.

CATIA, birden çok etki alanında gelişmiş özellikler ve yetenekler barındırır. Kesin sonuçlara ihtiyaç duyanlar için profesyonel, karmaşık ve yüksek özellikli tasarımlar sunar. Odaklanmış bir başlangıçtan itibaren CATIA, çoğu endüstriyel CAD/CAM/CAE gereksinimini karşılayabilen karmaşık bir yazılım haline gelmiştir. Buna bağlı olarak çeşitli işletmeler ve üretim tesislerinde CATIA’nın sunduğu özelliklere bir talep olduğunu söylemek mümkündür.

CATIA paketi, sunduğu güçlü işlevsellik nedeniyle popülaritesi artan güçlü bir tasarım aracıdır. Yazılım çok geniş olduğundan, özelliklerinden maksimum düzeyde yararlanmak için CATIA’da profesyonel eğitim almak daha iyidir.

Bununla birlikte, yazılım çok geniş olduğu için, bireysel/kurumsal personelin tüm CATIA paketine hakim olması oldukça zordur. Endüstri gereksinimlerine göre bir kullanım sağlamak adına CATIA modülleri için uygun eğitimi almak gerekir. CATIA’yı öğreten çok sayıda kitap vardır. Ancak, CATIA ile “uygulamalı” bir deneyim yaşamadığınız sürece, kitaplar yeterlilik kazanmak için yeterli değildir.

Cadem Digital olarak firmaların ve üretim tesislerinin bu ihtiyaçlarını çok iyi anlamaktayız. Profesyonel CATIA eğitimi almak isteyenler için düzenlediğimiz eğitimlere hizmetler sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://cademdigital.com.tr/artirilmis-gerceklik-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.